Nieuws

Wat gebeurt er bij W.Y.S. Onderzoek & Educatie? Je lees het op deze pagina met nieuwsberichten.

 

Foto van Jolien van der Geugten in Stockholm

Nieuw jaar, nieuwe plannen!

Voor mij een jaar om nóg meer stemmen te laten horen van mensen die niet of nauwelijks gehoord worden. Wie vind jij dat meer gehoord zou moeten worden?

Ik denk aan het verhaal van Joris en de tijger, aan mensen met een chronische huidaandoening zoals ichthyosis. Vanaf dit jaar is het kinderboek onderdeel van het lespakket Huid in de klas voor groep 1/2 zodat nog meer kinderen leren dat sommige mensen een bijzondere huid hebben.

Of het stripboek De legende van Vleermuisvechter met daarin voor het eerst het Indonesische perspectief op het VOC-verleden. Ik beloof je: als je deel 1 uit hebt wil je weten hoe het verhaal verder gaat. Daarom zoeken we dit jaar naar nieuwe sponsors en starten we crowdfunding voor de vervolgdelen. Want dit verhaal moet ook in Nederland verteld worden!

En het lespakket Huid in de klas dat dit jaar ook beschikbaar is voor groep 1 t/m 4 mét een paar honderd gratis leskoffers voor leraren! Want er is te weinig kennis en begrip voor de huid, en verkeerde berichtgeving via social media. Huidproblemen zoals acne, eczeem en psoriasis kunnen op iedere leeftijd zorgen voor veel onzekerheid en schaamte, en op school de kans op pesten vergroten. Hier moet dus meer over gepraat worden!

Jolien van der Geugten als spreker op de boekpresentatie

Stripalbum gepresenteerd!

Jolien van der Geugten: "Een van mijn vroegste jeugdherinneringen is toen ik een jaar of 5 was. Op zolder met veel boeken, een typemachine, een wajangpop en de geur van een warm elektrisch kacheltje. Daar zat mijn vader te schrijven. Wat hij precies schreef wist ik toen nog niet. Maar ik heb al die boeken altijd intrigerend gevonden.

Boeken kunnen namelijk een verhaal vertellen. Om naar te luisteren/te lezen of om zelf een verhaal te kunnen vertellen. En dat is wat ik doe: het vertellen van verhalen die anders niet of nauwelijks gehoord worden. Met mijn projecten geef ik mensen een stem.

Toen mijn vader met een Indonesisch stripboek op de proppen kwam was ik eerst sceptisch. Waarom dit stripboek? Hoe bereiken we de rechtmatige erfgenamen in Indonesië? Waar halen we financiering vandaag? Is er wel genoeg behoefte aan?

Het stripboek 𝘋𝘦 𝘭𝘦𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘝𝘭𝘦𝘦𝘳𝘮𝘶𝘪𝘴𝘷𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳 vertelt een belangrijk verhaal, dus daar was ik snel van overtuigd. Het is namelijk de eerste keer dat een Indonesisch stripboek in het Nederlands is vertaald en dat het koloniale verleden vanuit Indonesisch perspectief wordt verteld. Het is laagdrempelig en satirisch. Waarbij zelfs Jan Pieterszoon Coen op de hak genomen wordt.

Gelukkig kregen wij subsidie en konden we een overeenkomst sluiten met de erfgenamen.

De cirkel lijkt rond, denk ik terwijl ik dit bericht schrijf. Ik zit namelijk op mijn zolderkamer tussen een hoop boeken, met een laptop, een wajangpop en een elektrisch kacheltje. Bestellingen verwerken voor het stripboek en nadenken hoe mijn vader en ik in 2024 deel 2 van het stripboek kunnen financieren en uitbrengen!"

Foto: Boekpresentatie 𝘋𝘦 𝘭𝘦𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘝𝘭𝘦𝘦𝘳𝘮𝘶𝘪𝘴𝘷𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳 in De Utrechtse Boekenbar op 30 november 2023

Daar staat 'ie dan: 𝘋𝘦 𝘭𝘦𝘨𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘝𝘭𝘦𝘦𝘳𝘮𝘶𝘪𝘴𝘷𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘳

Drie weken geleden gelanceerd en we zijn bijna 400 boeken verder!

Waarom is het zo'n succes? Het is een satirische strip die zich afspeelt op Java in het begin van de 17e eeuw toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie haar macht in en om de kleine kolonie Batavia vestigde. Het is verrassend hoe dit stukje Nederlandse overzeese geschiedenis vanuit Indonesisch perspectief wordt verteld. In hun strijd tegen de Nederlanders lijken de Indonesische helden van het verhaal, Vleermuisvechter en Na’ief, op de Gallische striphelden Asterix en Obelix in hun strijd tegen de Romeinen.

Bovendien is een stripverhaal laagdrempelig te lezen doordat het wordt ondersteund met afbeeldingen. Inmiddels hebben we positieve reacties van volwassenen én kinderen (10-15 jaar). Mensen met een Indische/Indonesische achtergrond, historici, studenten geschiedenis, leraren geschiedenis, ouders, grootouders en stripliefhebbers...

Foto: De Utrechtse Boekenbar

Presentatie Indonesisch stripboek De legende van Vleermuisvechter

Stripalbum gepresenteerd!

Op donderdag 30 november jl. was de officiële presentatie van het stripboek De legende van Vleermuisvechter.

Met bijzondere gastsprekers is het boek feestelijk gelanceerd in de Utrechtse Boekenbar.

Bovendien kon het eerste exemplaar uitgereikt worden aan Alfi Ichwanditio, de zoon van overleden striptekenaar Dwi Koendoro. Hiervoor was hij samen met zijn vrouw speciaal overgekomen uit Canada.

Jan Pieterszoon Coen wordt op de hak genomen

Op 20 november '23 vertelde Jolien van der Geugten in het AD regio Amersfoort en Utrecht over De legende van Vleermuisvechter. 

Waarom wilde zij dit Indonesische stripalbum in Nederland uitgeven en waar gaat het verhaal over?

 

Het stripboek De legende van Vleermuisvechter over het VOC-verleden in het Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad

In november '23 stond er een artikel over het stripalbum De legende van Vleermuisvechter in het Historisch Nieuwsblad.

Hierin worden de inhoud en achtergrond van het verhaal besproken.

Gratis verzending vanwege Kinderboekenweek

Het boek Joris en de tijger kun je tijdens de Kinderboekenweek 2023 bestellen zonder voor de verzendkosten in Nederland te betalen. Gebruik hiervoor de code: kinderboekenweek.

IMG_2452

Interview over Huid in de klas

In september '23 stond er een interview met mij over het lespakket Huid in de klas  in het tijdschrift GAAF!

Het tijdschrift GAAF! bevat ervaringen van lotgenoten, praktische tips en de laatste inzichten op het gebied van eczeemzorg.

De mentale gezondheid van hoogbegaafde jongeren. Wat kunnen zij zelf doen?

Dat is de onderzoeksvraag waar wij ons het komende jaar op richten. Op initiatief van jongeren Esmee Venema en Isabeau van der Wijst met de speciale subsidie 'Onderzoek door en voor jongeren' van ZonMw.

Wij willen met ons onderzoek inzichtelijk maken hoe hoogbegaafde jongeren hun mentale gezondheid ervaren en met welke concrete adviezen jongeren zelf hun mentaal welbevinden zouden kunnen versterken om psychische problemen te beperken. Hiervoor gaan hoogbegaafde jongeren/ervaringsdeskundigen in gesprek met hoogbegaafde jongeren (16-22 jaar) en experts rondom hoogbegaafdheid.

Ben jij een hoogbegaafde jongere of ken jij hoogbegaafde jongeren (16-22 jaar) die hun ervaringen en ideeën willen delen in een groepsinterview? Stuur mij dan een bericht of een e-mail (jolienvandergeugten@wysonderzoek.nl).

De subsidie is toegekend aan het Lectoraat GGZ-Verpleegkunde van Hogeschool Inholland o.l.v. prof. dr. Berno van Meijel. Wij werken samen met Stichting Hoogbegaafd! en gaan graag in gesprek met andere relevante organisaties en instellingen die willen bijdragen aan dit onderzoek.

Tom van der Geugten en Jolien van der Geugten staan te praten in De Utrechtse Boekenbar.

Boekpresentatie: Save the date!

Save the date! Op donderdag 30 november 2023 is het zover: de boekpresentatie van de Nederlandse vertaling van het stripboek Legenda Sawung Kampret.

De boekpresentatie is voor genodigden en geïnteresseerden op donderdagavond met interessante gastsprekers in De Utrechtse Boekenbar.

 

 

De flyer is klaar!

De komende weken verspreiden wij de flyer over De legende van Vleermuisvechter  bij boekwinkels en evenementen.

Weet jij een goede plek voor onze flyer? Laat het ons weten!

Je kunt ons in ieder geval tegenkomen op de Tong Tong Fair in Den Haag van 31 augustus t/m 10 september a.s.

Drukwerk

Indonesisch stripboek

Nog meer goed nieuws! Op 1 augustus 2023 ontving W.Y.S. Onderzoek & Educatie het positieve bericht dat wij subsidie krijgen van het vfonds voor de Nederlandstalige uitgave van het Indonesische stripboek Legenda Sawungkampret. In het Nederlands: De legende van Vleermuisvechter.

Jolien zal dit stripboek samen met haar vader Tom van der Geugten in het najaar van 2023 uitgeven in Nederland.

Mentale gezondheid hoogbegaafde jongeren

Goed nieuws! Op 12 juli 2023 stuurde ZonMw het besluit dat zij het onderzoeksproject naar de mentale gezondheid van hoogbegaafde jongeren financieel steunen met een subsidie.

Jolien van der Geugten (projectleider) heeft samen met prof. dr. Berno van Meijel van het Lectoraat GGZ-Verpleegkunde van Hogeschool Inholland, Marije Miltenburg, Isabeau van der Wijst en Esmee Venema deze subsidie ingediend.

Vanaf 1 september 2023 start het onderzoek. Hoogbegaafde jongeren en experts worden hiervoor geïnterviewd, ook participeren jongeren als onderzoeker in het project.

huidwebico_huid_logo-01

Huid in de klas 2.0

Jolien Van der Geugten is in opdracht van Huid Nederland projectleider van het lespakket Huid in de klas.

Gratis lesmateriaal over de huid en huidaandoeningen. In mei 2023 heeft ZonMw financiering toegekend voor Huid in de klas 2.0 waarbij wij lesmateriaal evalueren en herzien voor groep 5 t/m 8 en ontwikkelen voor groep 1 t/m 4.

Onderzoek voor en door jongeren

Als onderzoeker doe ik mee aan het ZonMw programma: Onderzoek door en voor jongeren naar mentale gezondheid.

Samen met jongeren schrijf ik een subsidie-voorstel over onderzoek naar de mentale gezondheid van hoogbegaafde jongeren.

Hiervoor ben ik aangesloten bij de kenniskring van het Lectoraat GGZ-Verpleegkunde van Hogeschool Inholland.

Wil je meer weten over het afgerond onderzoek? Kijk dan op mijn profiel op Research Gate.

Jolien van der Geugten en Shivan Hassan werken aan een boek en een podcast.

Nieuw boek

Samen met Shivan Hassan werk ik aan een nieuw boek en podcast.

Artikelen Heel de Huid

Voor het tijdschrift Heel de huid schrijf ik ieder kwartaal een artikel over een huidaandoening. Hiervoor interview ik een patiënt/ervaringsdeskundige en een zorgprofessional.

Ik schreef bijvoorbeeld over ervaringen met hidradenitis suppurativa, necrotiserende faciitis en de ziekte van hailey-hailey. Ook schreef ik over eczeem en het stellen van een diagnose op een donkere huid en over sporten met de huidaandoening ichthyosis.

Het tijdschrift is online gratis toegankelijk.

Samenwerken?

Heb jij een idee voor een  project? Een onderzoek, een subsidie aanvraag of educatieve middelen waarbij je met mij wil samenwerken? Ik hoor graag van je!

Foto van Jolien van der Geugten in Stockholm