Joris en de tijger

Een avontuurlijk en positief verhaal over een jongen met de droge huidaandoening ichthyosis.

Joris en de tijger

Een avontuurlijk en positief verhaal over een jongen met de droge huidaandoening ichthyosis.

Joris en de tijger

Het verhaal

Joris wordt midden in de nacht wakker. Er staat een tijger naast zijn bed. De tijger is zijn welpjes kwijt en samen gaan ze op zoek. Onderweg ontmoeten ze olifanten, kikkers en zelfs een slang. Zou het Joris lukken de welpjes te vinden?

Bijzondere huid

Tijdens zijn avontuur merkt Joris dat alle dieren een eigen verhaal hebben over hun huid, net als hij. Joris vertelt over zijn huidaandoening ichthyosis. Hierdoor heeft hij een droge huid, moet hij zich vaak insmeren en kan hij moeilijk zweten.

Wil jij dit vrolijke prentenboek met kleurrijke illustraties ook voorlezen?

olifantje-los 700x600
Jolien and her son
Jolien and her son

Het verhaal achter het boek

Dit boek is geschreven en bedacht door Jolien van der Geugten.

'Mijn zoon heeft een vorm van ichthyosis. Toen hij 4 jaar werd miste ik een positief en krachtig verhaal waarin de hoofdpersoon een huidaandoening heeft. Ik wilde op een laagdrempelige wijze aan zijn klas, leerkracht, vriendjes en vriendinnetjes uitleggen dat zijn huid er anders uitziet. Toen ik geen boek kon vinden dacht ik, ik schrijf het zelf!'

Luisterboek

Joris en de tijger is er ook als luisterboek. Het verhaal is ingesproken door Edwin Rutten. Bekend van tv-programma's zoals Klokhuis en Ome Willem.

Het luisterboek is mede mogelijk gemaakt door Under Your Skin.

Je kunt het verhaal luisteren via Storytel, Nextory, de Luisterbieb of downloaden in de webshop.

Wat lezers zeggen over Joris en de tijger

"Voor mij was deze huidaandoening onbekend. Via dit verhaal een zeer leuke en makkelijke manier om er kennis mee te maken."

Eileen (moeder van 2 kinderen)

"Mijn dochter durfde nooit te vertellen tegen haar klasgenootjes wat ze heeft. Maar met dit boek en hulp van de juf dus wel gelukt. En ze heeft veel lieve reacties gekregen van haar klasgenootjes"

Moeder van een dochter met ichthyosis

Ik heb het verhaal aan mijn kinderen voorgelezen. Ze hebben me niet een keer onderbroken en geboeid geluisterd!

Nikki (moeder van 2 kinderen)

joris-en-springende-tijger-los 600x400

In de klas

Als een leerling een huidaandoening heeft, kan dit vragen oproepen bij andere leerlingen. Waarom voelt iemands hand droog of hard? Waarom heeft iemand velletjes in zijn haar? Waarom moet iemand vette zalf smeren die vreemd ruikt?

Tijdens en na het verhaal van Joris en de tijger kun je met leerlingen in gesprek gaan over hun eigen huid en de huid van Joris en de dieren. Misschien hebben leerlingen ook wel eens een droog of rood plekje op hun huid? Hebben ze een schaafwondje, een litteken of sproetjes? Krijgen ze het ook heel warm op een zonnige dag?

Je kunt een gratis kleurplaat van het boek downloaden van deze website.

Huidaandoeningen

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen een huidaandoening. Bijvoorbeeld eczeem en psoriasis of een zeldzamere aandoening zoals ichthyosis.

Dit verhaal laat kinderen tijdens een vrolijk verhaal zien dat een huid er verschillend uit kan zien én dat je een held kan zijn ook als je een huidaandoening hebt.

71091686_3063674007038916_2078727724171526144_n

"Eindelijk een kinderboek over Ichthyosis!

Het is zo belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen in de wereld om hen heen."

Karin Veldman, voorzitter Vereniging voor Ichthyosis Netwerken

Mijn dochtertje (2) zegt al op de trap dat ze Joris en de tijger wil lezen, wijst naar haar arm en zegt 'ichthyosis'. Op alle vlakken geslaagd, aanrader!

Martijn (Martijn's Schrijftips)

In het verhaal wordt duidelijk en op spelenderwijs uitgelegd wat het betekent om ichthyosis te hebben. Je benoemt alle belangrijke gevolgen van de huidaandoening.

Suwela (moeder van een zoon met ichthyosis)

Ook als je niemand kent met ichthyosis is het een geweldig boek! In het boek wordt namelijk mooi duidelijk gemaakt dat iedere huid anders is.

Elise (Recensist Kinderboekenhoekje)

Volg Joris en de tijger ook online