Joris en de tijger

Een avontuurlijk en positief kinderboek over een jongen met de droge huidaandoening ichthyosis.

Joris en de tijger

Een avontuurlijk en positief kinderboek over een jongen met de droge huidaandoening ichthyosis.

Kaft van het kinderboek Joris en de tijger over de huidaandoening ichthyosis.

Een bijzondere huid

Zoek je een kleurrijk en positief prentenboek over het hebben van een bijzondere huid? Lees dan Joris en de tijger. Kinderen met en zonder huidaandoening vinden het een mooi verhaal en willen weten of Joris het probleem van de tijger kan oplossen.

Tijdens het avontuur van Joris en de tijger ontdekken kinderen dat Joris de huidaandoening ichthyosis heeft, maar dat hij niet de enige is met een bijzondere huid. Dit boek kan een huidaandoening laagdrempelig bespreekbaar maken. Maar het wordt ook 'gewoon' voorgelezen zonder dat iemand en huidaandoening heeft. 

Het verhaal

Joris wordt midden in de nacht wakker. Er staat een tijger naast zijn bed. De tijger is zijn welpjes kwijt en samen gaan ze op zoek. Onderweg ontmoeten ze olifanten, kikkers en zelfs een slang. Zou het Joris lukken de welpjes te vinden?

Tijdens zijn avontuur merkt Joris dat alle dieren een eigen verhaal hebben over hun huid, net als hij. Joris vertelt over zijn huidaandoening ichthyosis. Hierdoor heeft hij een droge huid, moet hij zich vaak insmeren en kan hij moeilijk zweten.

Olifant uit kinderboek Joris en de tijger over de huidaandoening ichthyosis
Kinderboekenschrijver Jolien van der Geugten samen met haar zoon en het boek Joris en de tijger over de huidaandoening ichthyosis.

Het verhaal achter dit kinderboek

Dit boek is geschreven en bedacht door Jolien van der Geugten:

'Mijn zoon heeft een vorm van ichthyosis. Toen hij 4 jaar werd miste ik een positief en krachtig verhaal waarin de hoofdpersoon een huidaandoening heeft. Ik wilde op een laagdrempelige wijze aan zijn klas, leerkracht, vriendjes en vriendinnetjes uitleggen dat zijn huid er anders uitziet. Toen ik geen boek kon vinden dacht ik, ik schrijf het zelf!'

Luisterboek

Het kinderboek Joris en de tijger is er ook als luisterboek. Het verhaal is ingesproken door Edwin Rutten. Hij is bekend van tv-programma's zoals Klokhuis en Ome Willem.

Je kunt het verhaal luisteren via Storytel, Nextory, Spotify, YouTube en de Luisterbieb.

Het luisterboek is mede mogelijk gemaakt door de Under Your Skin Foundation. Op hun website is te lezen dat veel kinderen te laat worden doorverwezen naar de zorg die nodig is. Under Your Skin wil dit verbeteren.

Wat lezers zeggen over het prentenboek Joris en de tijger

"Voor mij was deze huidaandoening onbekend. Via dit verhaal een zeer leuke en makkelijke manier om er kennis mee te maken."

Eileen (moeder van 2 kinderen)

"Mijn dochter durfde nooit te vertellen tegen haar klasgenootjes wat ze heeft. Maar met dit boek en hulp van de juf dus wel gelukt. En ze heeft veel lieve reacties gekregen van haar klasgenootjes"

Moeder van een dochter met ichthyosis

Ik heb het verhaal aan mijn kinderen voorgelezen. Ze hebben me niet een keer onderbroken en geboeid geluisterd!

Nikki (moeder van 2 kinderen)

Joris op een springende tijger

In de klas

Als een leerling een huidaandoening heeft, kan dit vragen oproepen bij andere leerlingen. Waarom voelt iemands hand droog of hard? Waarom heeft iemand velletjes in zijn haar? Waarom moet iemand vette zalf smeren die vreemd ruikt?

Tijdens en na het verhaal van Joris en de tijger kun je met leerlingen in gesprek gaan over hun eigen huid en de huid van Joris en de dieren. Misschien hebben leerlingen ook wel eens een droog of rood plekje op hun huid? Hebben ze een schaafwondje, een litteken of sproetjes? Krijgen ze het ook heel warm op een zonnige dag?

Je kunt een gratis kleurplaat van het boek downloaden van deze website. Via Huid Nederland kun je het lespakket Huid in de klas gratis downloaden of aanvragen als leskoffer. Joris en de tijger wordt in de lespakket gebruikt voor de onderbouw. 

Huidaandoeningen

In Nederland hebben ongeveer 1,2 miljoen mensen een huidaandoening. Bijvoorbeeld eczeem en psoriasis of een zeldzamere aandoening zoals ichthyosis.

Dit verhaal leert kinderen dat een huid er verschillend uit kan zien én dat je een held kan zijn. Ook als je een huidaandoening hebt.

Foto van Karin Veldman

"Eindelijk een kinderboek over Ichthyosis!

Het is zo belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen herkennen in de wereld om hen heen."

Karin Veldman, voorzitter Vereniging voor Ichthyosis Netwerken

Mijn dochtertje (2) zegt al op de trap dat ze Joris en de tijger wil lezen, wijst naar haar arm en zegt 'ichthyosis'. Op alle vlakken geslaagd, aanrader!

Martijn (Martijn's Schrijftips)

In het verhaal wordt duidelijk en op spelenderwijs uitgelegd wat het betekent om ichthyosis te hebben. Je benoemt alle belangrijke gevolgen van de huidaandoening.

Suwela (moeder van een zoon met ichthyosis)

Ook als je niemand kent met ichthyosis is het een geweldig boek! In het boek wordt namelijk mooi duidelijk gemaakt dat iedere huid anders is.

Elise (Recensist Kinderboekenhoekje)

Volg het prentenboek Joris en de tijger via social media