Tool mentale gezondheid hoogbegaafde jongeren

Beste jongere,

Via deze pagina kun je je als hoogbegaafde jongere (16 t/m 22 jaar) aanmelden voor het onderzoek naar de tool 'Mentale gezondheid hoogbegaafde jongeren'.

Voor dit onderzoek bekijk je de tool die wij hebben ontwikkeld om inzicht te krijgen hoe jij je mentale gezondheid ervaart, en wat je zelf zou kunnen doen om aan je mentaal welbevinden te werken.

Daarna vul je een online vragenlijst in of je doet mee aan een individueel interview (online videobellen). Als dank hiervoor krijg je een cadeaubon.

Klik op de link hieronder om je e-mailadres achter te laten, dan nodigen we je uit voor een interview of de online vragenlijst (juli, augustus en september 2025).

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar jolien.vandergeugten@inholland.nl

De mentale gezondheid van hoogbegaafde jongeren: wat kunnen zij zelf doen?

Hoogbegaafde jongeren (16-22 jaar) die hun mentale gezondheid met ups en downs ervaren, voelen zich vaak onbegrepen en hebben moeite met aansluiting vinden in het onderwijs. Dit kan leiden tot negatieve gedachten, somberheid, schooluitval en soms zelfs suïcidale gedachten. Deze jongeren zitten op de middelbare school, volgen een opleiding aan de universiteit, het HBO of MBO, of zijn uitgevallen en zitten daardoor thuis.

Uit interviews met deze jongeren blijkt dat zij zich op goede dagen energiek en productief voelen, maar op slechte dagen neerslachtig zijn, en last hebben van uitstelgedrag en moeite met zelfzorg ervaren. Dit komt volgens de jongeren onder andere door onbegrip van de omgeving, gebrek aan passende sociale interactie, hoge verwachtingen gerelateerd aan hun hoogbegaafdheid en slecht slapen. Volgens deskundigen en hoogbegaafde volwassenen vinden deze jongeren om hulp vragen lastig en is meer kennis over hoogbegaafdheid nodig bij jongeren en hulpverleners.

Onderzoekers van het Lectoraat GGZ-Verpleegkunde, twee ervaringsdeskundige jongeren en een hoogbegaafdheiddeskundige hebben in een eerder project een tool ontwikkeld waarmee hoogbegaafde jongeren inzicht kunnen krijgen in hoe zij hun mentale gezondheid ervaren en waar zij meer aandacht aan willen besteden om hun welbevinden te vergroten.

Het vervolgonderzoek richt zich op de implementatie van deze tool. Resultaten van dit project zullen belangrijk zijn voor curricula van opleidingen rondom zorg, welzijn en onderwijs, maar ook voor docenten, studiebegeleiding en studiesucces van hoogbegaafde jongeren in HBO en MBO en op de universiteit.

Over de onderzoekers

Het onderzoek wordt uitgevoerd door:

  • Isabeau van der Wijst (junior onderzoeker/ervaringsdeskundige jongere)
  • Esmee Venema (junior onderzoeker/ervaringsdeskundige jongere)
  • mr. Marije Miltenburg (onderzoeker, expert hoogbegaafdheid)
  • dr. Jolien van der Geugten (senior onderzoeker)

Je kunt contact opnemen via jolien.vandergeugten@inholland.nl