Getekend verleden
Welk beeld hebben Nederlandse, Indonesische, Belgische, Franse en Duitse stripmakers gegeven van het kolonialisme en de gevolgen ervan?
Met dit boek laat auteur Tom van der Geugten zien hoe het koloniale en postkoloniale verleden in strips vanuit een veelheid aan perspectieven indringend en meerstemmig in beeld is gebracht op het niveau van hoofdpersonen en verhaallijnen, maar ook op dat van bijrollen, ensceneringen en details.
Strips laten immers zien hoe personages de historische werkelijkheid ondergaan, hoe koloniale ideologieën en beelden worden gereproduceerd en bestendigd, maar ook hoe deze worden bekritiseerd door de weergave van gesprekken en gedachten waarin kritiek wordt geuit of waarin opvattingen ter discussie worden gesteld.
Getekend verleden verscheen op 14 november 2024. Lees hier het persbericht.

'Een ambitieus en imposant overzichtswerk voor de liefhebber die meer wil weten over het kolonialisme en de doorwerking ervan in de populaire cultuur. Van der Geugten combineert zijn historische kennis, actuele inzichten en liefde voor het beeldverhaal.'
Esther Captain (historicus)
'In Nederland verschijnen nog weinig serieuze studies over strips. Gelukkig is er nu deze breed opgezette publicatie die een veelheid aan perspectieven biedt en tot nadenken stemt, een must-read voor striplezers.'
Rik Sanders (hoofdredacteur Stripschrift)
Voorpublicatie
Hieronder kunt u enkele pagina's uit het boek Getekend verleden bekijken.
Over Tom van der Geugten
Drs. Tom van der Geugten (Bandung 1952) is Indische Nederlander, historicus, docent, schrijver en strippoloog.
Om de belangstelling in Nederland voor het Indonesisch perspectief op de geschiedenis te bevorderen, gaf hij met zijn dochter Jolien de Indonesische strip De legende van Vleermuisvechter in het Nederlands uit.
Foto: Tom van der Geugten
Op zondag 10 november 2024 vertelden Tom en Jolien van der Geugten een half uur op NPO Radio 1 over het boek Getekend verleden tijdens het programma De Nacht is ZWART.
Stripalbums Rampokan en Celebes in perspectief
Twintig jaar geleden, in juni 2005, verscheen het artikel 'Stripalbums Rampokan en Celebes in perspectief' van Tom van der Geugten in Het Indisch Huis Magazine.
In zijn boek Getekend verleden (2024) kun je lezen dat de strippoloog het toen een prachtige strip vond maar dat hij het als indo jammer vond dat Peter van Dongen het verhaal vanuit Nederlands en niet vanuit Indisch perspectief had verteld. Om duidelijk te maken wat hij daar toen mee bedoelde schreef hij dit artikel, waarin hij het oorspronkelijke verhaal samenvatte en het daarna nog eens vertelde, maar dan vanuit Indonesisch en Indisch perspectief.
De schrijver was kritisch, maar zijn waardering voor Van Dongen als stripmaker en als mens is al die jaren groot gebleven. Het artikel is hier online te lezen.
Boekverkoop, lezingen & presentaties
Heeft u interesse om het boek in uw winkel te verkopen, een lezing of workshop te organiseren of op een andere manier aandacht te besteden aan het boek? Dat kan!
Wilt u bespreken wat de mogelijkheden zijn? Stuur een bericht aan de uitgever: Jolien van der Geugten (jolienvandergeugten@wysonderzoek.nl; 0641041806).

Over de uitgever
Dr. Jolien van der Geugten is senior onderzoeker, schrijver en projectleider. Zij is eigenaar van W.Y.S. Onderzoek & Educatie, en uitgever van de stripserie De legende van Vleermuisvechter en Getekend verleden.
W.Y.S. staat voor What's Your Story? Het is haar missie om mensen een stem te geven en (verborgen) verhalen te vertellen door middel van onderzoek en educatie.
Foto: Tristam Sopacua (Vriendendag 2024 Indisch Herinneringscentrum)