Logo-WYS-Onderzoek&Educatie

Veelgestelde vragen

Je hebt het recht binnen 14 dagen na ontvangst van het product, de koopovereenkomst te ontbinden.

Als je gebruik wil maken van dit recht, dien je dit binnen 14 dagen, schriftelijk, te melden bij WYS Onderzoek & Educatie via jolienvandergeugten@wysonderzoek.nl

Je dient het boek vervolgens binnen 14 dagen, op eigen kosten, retour te zenden aan WYS Onderzoek & Educatie.

P.J. Troelstralaan 18
3818 KT Amersfoort

Je kunt op afspraak boeken afhalen in Amersfoort. Geef dit aan op de afrekenpagina.

  • De Utrechtse Boekenbar
  • Indische boekwinkel Toko Moesson
  • Museum Sophiahof
  • Primera Ron Wolf Nijmegen
  • Boekhandel De Vries van Stockum
  • Afhalen in Amersfoort aan huis

Het kinderboek Joris en de tijger is zeker geschikt voor kinderen zonder ichthyosis. Het is een kleurrijk en vrolijk prentenboek over een jongen, een tijger en andere wilde dieren. Kinderen zijn nieuwsgierig of het Joris lukt om de welpjes te vinden.

Tijdens het verhaal krijgen kinderen op informele wijze mee dat niet iedereen dezelfde huid heeft en dat Joris ichthyosis heeft. Maar hij kan ook de held zijn van een avontuur!

Het boek is ook geschikt voor kinderen met een andere huidaandoening dan ichthyosis.

Tijdens het verhaal krijgen kinderen op informele wijze mee dat niet iedereen dezelfde huid heeft. Joris vertelt in het verhaal dat hij ichthyosis heeft. Kinderen met een andere huidaandoening kunnen zich met hem vergelijken. Hebben zij misschien ook last van schilfers of jeuk? Moeten zij zich ook vaak insmeren?

Bovendien is Joris met zijn huidaandoening ook de held van een avontuur, een voorbeeld voor alle kinderen met een huidaandoening!

Ichthyosis is een erfelijke huidaandoening, waarbij huidcellen in grote mate worden aangemaakt. Deze cellen komen langzaam los van het lichaam, waardoor er een soort file ontstaat in de vorm van schilfers (losse velletjes). De huid lijkt te verdikken en vertoont gelijkenis met een vissenhuid (ichthus is Grieks voor vis). De huid is vaak bij de geboorte al aangedaan en de aandoening duurt levenslang.

Voor meer informatie kijk je hier.

Dit boek is geschikt om te lezen met kinderen van ongeveer 3 tot 7 jaar. Als een leerling ichthyosis of een andere huidaandoening heeft, is het goed als hier aandacht voor is op school. het kan namelijk vragen oproepen bij andere leerlingen: Waarom voelt iemands hand droog of hard aan? Waarom heeft iemand witte velletjes in zijn haar? Waarom moet iemand vette zalf smeren die vreemd ruikt?

Het is niet nodig om alle aspecten van ichthyosis te bespreken, maar het is wel belangrijk dat kinderen weten dat huidaandoeningen zoals ichthyosis, eczeem en psoriasis niet besmettelijk zijn.

Tijdens en na het verhaal kun je met kinderen in gesprek gaan over hun huid, de huid van Joris en de dieren. Misschien hebben kinderen ook wel eens een droog of rood plekje op hun huid? Hebben ze een schaafwondje, een litteken of sproetjes? Krijgen ze het ook wel eens heel warm op een zonnige dag? Er een gratis kleurplaat beschikbaar bij het boek.

Het boek is in het Engels (Luke and the tiger) en Duits (Jonas und der Tiger) vertaald. Kijk hiervoor in de webshop.

De Utrechtse Boekenbar.

Afhalen op afspraak P.J. Troelstralaan 18, Amersfoort

Stuur dan een e-mail naar Jolien@jorisendetijger.nl

Heb je een vraag of wil je samenwerken?

Ik hoor graag van je! Stuur een e-mail naar jolienvandergeugten@wysonderzoek.nl

Foto van Jolien van der Geugten in Stockholm